Architect blaast sociale huurwoning nieuw leven in als luchtige woon-werkruimte

Thuiswerken heeft de afgelopen twee jaar aanzienlijk aan populariteit gewonnen, grotendeels als gevolg van de beperkingen op het gebied van de volksgezondheid als gevolg van de wereldwijde COVID-19-pandemie. Maar zelfs daarvoor erkenden veel mensen de milieu-, mentale en fysieke gezondheidsvoordelen van thuiswerken – dit alles speelt ongetwijfeld een belangrijke rol in de groeiende trend van mensen die streven naar een betere balans tussen werk en privé.

Voor sommigen kan een betere balans tussen werk en privé betekenen dat je één dag per week de stekker uit het stopcontact moet halen, terwijl het voor anderen kan betekenen dat je het dagelijkse woon-werkverkeer niet meer hoeft te doen. Dat kan zich vertalen in het integreren van je kantoor met je woonruimte, zoals te zien is bij de moderne thuis-kantoorhybride van deze Italiaanse architect, of deze intrigerende multigenerationele woon-werkruimte in Japan.

In Singapore hanteert architect William Ng van Studio Wills + Architects deze cross-overbenadering bij het herontwerpen van een appartement van 645 vierkante meter (60 vierkante meter), dat zowel als zijn huis als als kantoorruimte voor zijn werknemers kan fungeren. We krijgen een verhelderende rondleiding door deze unieke ruimte via Never Too Small:

De woon-werkruimte genaamd Project #13, gelegen in de woonstad Serangoon, maakt eigenlijk deel uit van een volkshuisvestingsblok dat dateert uit de jaren tachtig. Interessant is dat de geschiedenis achter het Singaporese volkshuisvestingsmodel, waar huisvesting een sociale aanwinst is in plaats van een financiële, heeft geleid tot relatief hoge eigenwoningbezit-percentages en het voor eigenaren-bewoners mogelijk maakt om ze uitgebreid te renoveren, zoals Ng heeft gedaan.

Aan de basis is Project #13 een herinterpretatie van het traditionele Singaporese winkelhuis, waar winkeleigenaren boven hun winkelpuien woonden. In dit geval koos de architect er echter voor om de bestaande unit met twee slaapkamers in het midden te splitsen, met het kantoor aan de ene kant en de woonruimtes van Ng aan de andere kant.

Nooit te klein


Die middelste splitsing is gevuld met een houten multifunctioneel ingebouwd meubel dat Ng een ‘ruimtemarkering’ noemt en dat als een soort bemiddelaar tussen deze twee zones dient. Overal worden multifunctionele oplossingen gebruikt om de functionaliteit en de beperkte ruimte te maximaliseren. Zoals Ng uitlegt over Desien:

“Het ontwerp begon eigenlijk als twee afzonderlijke en autonome ruimtes onder één dak die onafhankelijk en/of onderling uitwisselbaar kunnen worden gebruikt. Een deel is uiteindelijk geëvolueerd als een thuis voor mij, omdat het de tijd die wordt besteed aan het pendelen tussen werk minimaliseert. [..]

“[The space marker] creëert een ‘bufferzone’ tussen het publieke en private domein en maakt tegelijkertijd twee afzonderlijke toegangspunten mogelijk, waardoor de ruimtes binnen onafhankelijk kunnen opereren.”

Nadat u in deze laagbouw de trap op bent gelopen, worden gasten en klanten verwelkomd in een compacte alkoof met een bank, opbergruimte en een kopieerapparaat.

Nooit te klein


Dit gebied dient als een soort filter, omdat het via twee verschillende glazen schuifdeuren toegang biedt tot zowel de meer openbare ruimte van het kantoor als de privéwoning.

Nooit te klein


Als men naar rechts gaat, komt men in de woonkamer, waar een bank staat die kan worden omgebouwd tot logeerbed.

Nooit te klein


De “ruimtemarkering” in de woonkamer manifesteert zich als een trap …

Nooit te klein


… die toegang biedt tot de gezellige slaapzolder erboven.

Nooit te klein


Hier vindt men ook een slim raam dat scharniert om zicht te krijgen op de kantoorruimte aan de andere kant.

Nooit te klein


Terug naar beneden, en nog steeds aan de residentiële kant, komen we in een opslagzone die is uitgehouwen uit de houten ‘ruimtemarkering’.

Nooit te klein


Voorbij deze opslagruimte is de eetkamer, die ook kan dienen als overloopruimte voor het kantoor voor klantconferenties of rustige Zoom-vergaderingen. De tafel biedt hier plaats aan maximaal zes personen, en de toevoeging van een gootsteen, een wasmachine en een gigantische spiegel maakt het meer huiselijk dan een typische kantoorkeuken.

Nooit te klein


De deur aan de achterzijde leidt naar een kleine badkamer, voorzien van een toilet en douche, met de wastafel en wastafel buiten.

Nooit te klein


Aan de andere kant van de keuken hebben we een reeks kasten en een hoek voor het koffiezetapparaat, de minikoelkast en de magnetron.

Nooit te klein


Aan de andere kant van de “ruimtemarkering” vinden we de hoofdkantoorruimte. Vanwege de hoge plafonds hier, en door alle planken, opslag en kunstwerken naar de zijkanten te schuiven, voelt het uiteindelijk behoorlijk ruim aan. Dankzij een lange werktafel kunnen de leden van het bedrijf efficiënt werken, met alles zoals boeken, stalen en bouwmodellen binnen handbereik en binnen handbereik.

Nooit te klein


De met eiken beklede “ruimtemarkering” laat zijn aanwezigheid hier voelen als een plek om dingen op te slaan, naast hoekjes voor een grotere koelkast en nog een ander thee- en koffiestation.

Nooit te klein


Helemaal aan de achterzijde van deze ruimte bevindt zich een apart kookeiland met een ingebouwde spoelbak, een gaskookplaat en een combi-oven. In deze zone kunnen medewerkers lunchen of informeel bijpraten.

Nooit te klein


Er is hier een verborgen deur in de “ruimtemarkering” die toegang geeft tot de kantoorbadkamer, die is voorzien van een toilet, wastafel en douche.

Nooit te klein


Hoewel je zou kunnen beweren dat er een aantal programmatische overbodigheden zijn (zoals het hebben van twee badkamers en twee koffiestations), werkt deze slimme opknapbeurt echt om het werk relatief gescheiden te houden van de privéruimtes om te wonen, met het oog om ze met elkaar te verbinden in Verrassend manieren, legt Ng uit:

“Onze ontwerpfilosofie voor kleine ruimtes in dit project is om een ​​omgeving voor gezamenlijk delen te creëren die ruimtebesparend is en zich visueel en fysiek opent naar de omgeving.”

Ga voor meer informatie naar Studio Wills + Architects en hun Instagram.

Leave a Comment